keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

reiliselitystä

IMG_5264
IMG_5292
IMG_5263
IMG_5260
IMG_5290
IMG_5268

Moikka ihanat ! Meijän reilistä on kyselty aika paljon, ja ajattelin tässä postauksessa selittää vähän tarkemmin tätä meijän matkan kulkua ja siihen liittyviä asioita.
    Yhteensä vierailtiin kuudessa maassa, yli kymmenessä kaupungissa (en muista kunnolla? :-D). Vierailulla meinaan siis yön yli kestävää visiittiä, junalla mentiin vähän useemmankin maan yli. Tahti oli aika kova, sillä meillä tosiaan oli vain kolme ja puol viikkoa aikaa ja haluttiin nähdä mahdollisimman paljon, mutta silti olla joissain paikoissa vähän pidempään.
   Reitti: Reissu alkoi lennolla Ruotsiin, jonne matkattiin Bråvalla-festareiden vuoksi. Siellä vietettiin mahtavat kolme päivää, kunnes lähdettiin junalla Köpikseen päin. Siellä kerettiin valitettavasti viettää vain yksi ilta ja yö, sillä oli kiire eteenpäin seuraaviin kohteisiin. Dameissa oltiin kaksi päivää, majoituksena mahtava laiva-hostelli. Pariisissa vietettiin taas vain yksi yö, tää alkureili meni siis pitkälti junassa matkustellessa :-D Seuraavaksi oli meille tärkeä kohde tiedossa, nimittäin Ranskan Biarritz! Siellä vietettiin melkeinpä kolme päivää, mikä oli meille suorastaan ruhtinaallista. Näitä pidempiä visiittejä tuli tehtyä enemmän seuraavassa maassa, nimittäin Espanjassa. Kerettiin käydä Barcelonassa, Valenciassa sekä Madridissa, jokaiseen paikkaan ihastuttiin täysin. Viimeisenä oli vuorossa Ranskan Nizza, jossa vietettiin reilin viimeiset päivät, ja sieltä tultiin lentämällä takaisin Suomeen.
    Rahan kulu: Varattiin jokainen noin pari tonnia KOKO reilin kustannuksiin, ja taisi se olla aika sopiva summa. Tämä riippuu kuitenkin niin paljon siitä miten reilinsä rakentaa, että rahaneuvoja on vaikea antaa. Reililippu kolmelle viikolle oli n. 250e, jonka lisäksi meillä meni kaksiin lentolippuihin muutama huntti. Liitettiin tosiaan festarointi tähän samaan syssyyn, kolmen päivän Bråvalla-liput maksoivat vähän päälle 200e. Majoituksiin meni per yö per naama noin 20e, ja ruoassa yritettiin säästää mahdollisuuksien mukaan. Shoppailtiin oikeastaan vaan kahdessa paikassa: Madridin vintage-kaupoissa oli vaikea pidätellä itseään, ja vikassa kaupungissa Nizzassa annettiin itsellemme lupa shoppailuun. Muuten vaatteiden ostoa oli melko helppo rajoittaa, kun tiesi joutuvansa kantamaan kaiken rinkassa mukana. Vielä yhteenvetona, laskimme jossain kohti, että meillä oli päivää varten varattuna noin 60e käytettäväksi, mutta tämä vaihteli tietenkin paljon niin alituksina kuin ylityksinäkin.
    Majoitus: Meidän reilin majoituksen avainsana oli ehdottomasti Air bnb. Tämä on siis sivusto, jossa ihmiset vuokraavat omistamiaan asuntoja yleensä muutamaksi päiväksi. Halvempaa kuin hotellit ja useimmat hostellit, saat samantien koko asunnon halvalla hinnalla, ja hyvällä tuurilla hyviä vinkkejä paikalliselta asunnonomistajalta. Meillä sattui vielä hyvä tuuri niin kämppien kuin vuokraajienkin kanssa: kämpät olivat siistejä ja mukavia, ja omistajat ihania ihmisiä. Tuuria oli myös kämppien löytämisessä, sillä usein etsiskeltiin niitä päivä tai kaksi ennen itse paikanpäälle menoa, mutta silti vaihtoehtoja löytyi useampi ! Muutamassa hostellissa tuli myös käytyä, yleensä kun tiesimme viipyvämme paikassa vain yhden yön. Tällöin menimme yleensä mahdollisimman halvalla linjalla, ja nukuimme ryhmähuoneissa joissa saattoi olla kymmenen ihmistä samassa huoneessa. Mitään ongelmia ei tässäkään systeemissä ilmennyt, piti vain muistaa hoitaa asiansa hiljaa, kun huoneessa nukkui jokaiseen vuorokaudenaikaan joku. Vuokrakämppien ja hostellien lisäksi mahtui majoituksiin pari erikoisempaakin vaihtoehtoa. Bråvallaan olimme ostaneet teltta-liput, eli näissä meiningeissä vietimme kolme yötä. Yritettiin myös myöhemmin reilillä kaksi kertaa vaihtoehtoista tapaa, nimittäin juna-asemalla nukkumista. Ensimmäisellä kerralla kiltti juna-aseman yövartija ei kestäny katsoa meidän lattialla kyhjöttämistä rinkkojen ja pelikorttien kera, vaan päästi meidät paikallaan olevaan junavaunuun tutimaan. Oltiin ylenpalttisen kiitollisia, ja tää hetki haluttiinkin ehdottomasti ikuistaa, siitä nämä postauksen kuvitukset :-DD Junan henkilökunta koitu meidän onneksi myös toisella kertaa, sillä tutustuttiin eräässä Ranskan pikkukylässä junamyyjään, joka heltyi meidän reiliselittelystä ja yösijan puuttumisesta, ja tarjosi yösijaa itselleen järjestetystä majapaikasta. Tällainen voisi hälyttää hälytyskelloja, mutta me kaikki kolme todettiin tyypin olevan harmiton, ja näin myös oli. Tosiaan en välttämättä suosittelisi tällasta, jos on vaikka yksin matkassa, ja jos henkilö ei vaikuta 100% luotettavalta.
   Vinkki: Interrailin virallinen appi Rail planner oli meidän koko reilin pelastus ! Sieltä näkee kätsysti kaikki junat joihin pääsee reililipulla, ja samoin tarvittavat vaihdot mitä on edessä. Meilläkin matkustuspäivät saattoivat olla kymmenentuntisia, johon mahtui vaikka kuusi junavaihtoa. Välillä tää tuntui rankalta, mutta myös se juna hengaus oli tosia hauskaa ja hysterian partaalle vievää :-D

HUH ! Onnittelut niille jotka jaksoi lukea loppuun :-D Nyt ei ajatus kulje enää kunnolla, kyselkää jos jäi asioita epäselväksi ja jos tulee muita juttuja mieleen ! Mä painun nyt nukkumaan, heido !


3 kommenttia :

Kamera: Canon 600D
Objektiivit: 17-50 mm, 50mm

kommentoikaa jotai kivaa :)